Perspektiv, bildutsnitt, kamerarörelser, komposition

I höst undervisar jag elever i grundskolan i film. Just nu är det fritidsbarn i Ås som lär sig om att göra film med Ipad och Imovie. Här kan du se vad vi går igenom.

Arbetsgång och filmtips

  1. Vilket format lämpar sig bäst för din film? Vart ska den visas?
  2. Stabilisera Ipaden innan du börjar filma. Luta dina armar mot en stol, ett bord eller en trädgren. Behövs stativ?
  3. Bra ljus är A och O. Använd ljuset! *
  4. Ge din film en bildkomposition. Hur bakgrunden ser ut?
  5. Jobba med ljudet. Behövs en mygga (mikrofon)?
  6. Vad vill du berätta? Säg det kort och kärnfullt.
  7. Färdigställ. Behövs bakgrundsmusik, ljudeffekter eller ska någon bild klippas bort/ läggas till?

*fotografi kommer från de grekiska orden phōs ’ljus’ och –graphiʹa ’-skrift’ (av graʹphō ’skriva’, ’inrista’) Det blir ”skriva med ljus” eller om man så vill ”måla med ljus”.

Perspektiv

Med perspektiv kan man förstärka ett budskap eller en känsla. Föremål på avstånd verkar mindre än föremål som finns nära betraktaren och parallella linjer som går ihop längre fram verkar längre bort. Man skapar ett djup i bilden, brukar man också säga. Genom att filma eller fotografera underifrån eller ovanifrån kan man uppnå olika effekter. Fråga: Vilken av dessa ser ut att ha mest makt? 

Fågelperspektiv

Fågelperspektiv

Fågelperspektiv – är en kameravinkel när vi ser motivet uppifrån. Det vill säga att vi tittar ner på motivet.

Grodperspektiv

Grodperspektiv

Grodperspektiv – är en kameravinkel där vi ser motivet underifrån. Det vill säga att vi tittar upp på motivet.

 

Bildutsnitt

Bildutsnitt kallas det som ryms i bild, det som är synligt innanför bildens ytterkanter. Det som inte syns i bild ligger i det negativa rummet, det vill säga utanför bildens kant.

Kamerarörelser

Man kan låta kameran vara stilla och låta motivet röra sig i bilden men man kan också röra kameran för att få saker att hända i filmen. Zoomning är en förändring av bildutsnittet. Här kan man till exempel göra övergång från halvbild till helbild.

Panorera – röra kameran i sidled

Tilta – röra kameran nerifrån och upp

Komposition

Bildkomposition handlar om att arrangera bildelementen (formerna) för att hjälpa betraktaren att förstå bilden. Det kan t.ex. vara att bygga upp ett intryck av oro, lugn eller någon annan känsla.

Trianglar

Trianglar, kvadrater, rektanglar, ellipser och cirklar är statiska kompositioner. Flyttar man däremot ut, eller förstorar kompositionens huvudlinjer så börjar det hända saker.

 

Linjer som möts leder blicken in i bilden.

 

Gyllene snittet – Hitta gyllene snittet genom att göra tre dubbelvikningar på längden och bredden av ett papper som har den aktuella bildens format. När man sedan vecklar ut papperet, framträder de åtta delarna tydligt. Placeras motivet på ett av kryssen. Placera inte motivet i mitten.

 

Uppdelning av ytor – Dela aldrig en bild på mitten, vare sig vertikalt eller horisontellt. Resultatet blir två bilder. Här har jag gett mer plats åt underdelen av bilden för att få mer dynamik.

Former och Bildspråk

Är stolprören sams eller osams?

 

DEADLINE

Vi har ett antal filmer som vi ska göra klart. Redigera och förbättra. Gör klart så att vi kan ha en visning, på en kanal eller en filmfestival. Följ med med kameran/ plattan. Tänk på bildutsnitt. Panorera och tilta.

Personers medgivande – Fråga personerna i filmen om det är ok att vi filmar. Annars får vi inte visa filmen.

Rörelse – Om en person springer, lämna plats framför personen annars känns det som om den står stilla.