Vanliga frågor (FAQ)

Det finns många frågor att ställa sig när det är dags att skapa en webbsida, bygga om en webbsida eller starta e-butik. Här har jag samlat några av de vanligaste. Jag ger också några tips kring foto och webben i allmänhet,

Vad ska jag tänka på när jag ska bygga en webbsida?

Några frågor att tänka igenom innan vi ses.

 1. Vilket syfte har din webbplats?
 2. Vad vill du att sidbesökare ska göra på din sida, ringa, maila, få info om… ?
 3. Vilken är din budget?
 4. Vilken är din USP (Unique Selling Point)?
 5. Är du bekant med WordPress?
 6. Vilka tre webbplatser ligger närmast din vision?
 7. Vilka sociala medier har du tid att arbeta med?
 8. Vilka foton finns? Behövs det tas nya?

Maila mig! på info @rickan.se
Ring mig! på 0730-228056

Vad betyder unik och prisvärd webbsida för mig?

Jag bygger unika webbsidor med bilder och det gör jag bäst. Med unik webbsida menar jag att sidan är byggd utifrån bilder utifrån din verksamhet. Med prisvärd webbsida menar jag att du får en engagerad och personlig kontakt som lyssnar noga på dig och tar fram det viktigaste i ditt erbjudande. Slå en signal så diskuterar vi 0730-228056.

Jag vill starta e-handel, vad ska jag göra?

Kontakta mig om du vill ha en egen e-butik. Kontakta mig också om du är intresserad av att sälja dina produkter på nätet i en gemensam Bergslagsportal på Internet. Det finns många lokala produkter i Bergslagen som förtjänar att nå en bredare publik.

Tillsammans blir vi starka

Vi i ehandlarföreningen Bergslagen tycker det skulle vara roligt om du vill vara med och jobba för ett digitalt Bergslagen. Föreningen erbjuder både köp och sälj vad gäller marknadsförings- och säljstöd samt ett brett nätverk.

Hur mycket kostar en webbsida?

Detta beror på hur många sidor du vill ha, hur många ”finesser” du vill ha och hur mycket du vill göra själv. Om du ska göra en shop beror det på hur många produkter du vill sälja On Line.

Vad är SSL och vad betyder INTE SÄKER i Chrome?

Jag vill ha SSL på samtliga kunders webbsidor så att besökarna känner sig säkrare när de besöker webbsidan. Ett hänglås visas då istället för en varning och det står då https i stället för http i adressfältet (Chrome). På vissa webbhotell är SSL gratis och på andra kostar det några hundralappar. Hör av dig om du behöver hjälp kring detta.

Fakta: 2018 började webbläsaren Google Chrome att informera om okrypterade anslutningar genom att skriva ut ”Inte säker” på alla webbplatser som har formulär utan HTTPS. SSL är en krypterad säker anslutning mellan besökarens webbläsare och servern (hemsidan/mailen). Det premieras av Google att hemsidan har https. 

 

Vad betyder responsiv design?

Responsiv webbdesign innebär att man bygger webbsidan så att layouten förändras beroende på vilken skärmstorlek och skärmupplösning som besökaren har, och beroende på vilka funktioner som webbläsaren stödjer.

77 procent av svenskarna använder en smartmobil och av dessa använder 76 procent internet i mobilen, 62 procent dagligen. Mer än hälften av svenskarna upp till 55 års ålder använder internet i mobilen dagligen. Källa www.soi2015.se

Kontakta mig om du vill ha hjälp att göra din webbsida responsiv.

Vad är SEO?

SEO (Search Engine Optimization= Sökmotoroptimering) innebär att man optimerar en webbplats för sökmotorerna. På svenska kallas det sökmotoroptimering och målet är att hamna högst upp i sökmotorernas resultatlistor när besökarna söker på ett visst ord eller en fras. SEO är en färskvara och ett arbete som måste pågå kontinuerligt. Google ändrar förutsättningarna vartefter webben växer. 

Tips för SEO 2018-11-19

Hur tar man bra bilder för webben?

Ordet fotografera kommer från grekiskans fos= ljus, och grafein=skriva med andra ord ”Måla med ljus”

 1. Se till att det finns ljus
 2. Håll kameran stilla
 3. Om bilden ska vara liten, t. ex på webben, är det bra att inte ha med för många detaljer. Håll bakgrunden väldigt enkel
 4. Fotografera alla bilder med samma känsla. Det ska kännas att bilderna hänger ihop i din webbsida
 5. Om det bara finns lite ljus, växla mellan blixtbilder och bilder tagna med högre ISO ex. 400 eller 800
 6. Tänk på vad du vill berätta och ha det i åtanke under hela tiden när du fotograferar
 7. Fotografera många tagningar på samma motiv, någon av bilderna blir bra
 8. Tänk på kompositionen redan i kameran. Variera utsnittet. Ta motivet från olika vinklar, uppifrån, nerifrån etc. Utvärdera bilderna och välj det utsnitt som gör sig bäst på din webbsida
 9. Tänk på! Dåliga bilder och/eller dåligt ljus förmedlar dålig kvalitet i en nätbutik. Bilden blir viktigare när kunden inte kan känna på produkten.
Hur anpassar man och skickar bilder på Nätet?

Jag får ofta frågor om att anpassa bilder för webben, zippa filer och skicka stora filer. Här kommer en snabb instruktion:

1. Anpassa bilder för webben

Bilder på webben måste vara optimerade för webben, max 1500 pixlar. Om du inte har ett program för att göra det kan du göra det OnLine här: www.pixlr.com/editor/Namnge bilderna utan å, ä, ö, mellanslag och konstiga tecken.

2. Zippa (packa) filer och minska filstorleken

Ladda hem 7-zip här: www.7-zip.org > Installera på datorn. Markera mappen du vill packa i filhanteraren > Högerklicka > Välj Packa, Zippa eller komprimera (Vet inte vad det står på PC). Den zippade filen lägger sig i samma mapp (borde göra)

3. Skicka stora filer

Det finns begränsningar för hur mycket man får skicka via mailen. Använd istället en webbaserad applikation.
Skicka zippade filen med WeTransfer som du hittar här: www.wetransfer.com eller Sprend som du hittar här: www.sprend.com

Hur optimerar man bilder till webbsida eller e-butik?

Webbilder bör ha tre egenskaper. Bilden är viktig eftersom kunden inte kan känna eller se produkten.

 • Bilderna ska visas i lagom storlek på skärmen
 • Färgerna ska vara korrekt återgivna
 • Bilderna ska ladda snabbt

”Anpassa bilder för webben” så att de presenteras på bästa sätt för dina besökare. Detta gör att de ”hoppar ut” på ett bättre sätt. Bra bilder och ljus förmedlar bra kvalitet  i en nätbutik. Trista färger, oskärpa och små störande objekt i bilden går att fixa med Photoshop.

Har du några webbtips som kan förenkla min existens på webben?

En del av länkarna i det här inlägget är” affiliate länkar. Detta innebär att om du klickar på länken och köper objektet, kommer jag att få en affiliate provision.

Kuriosa

Allt nytt är redan gammalt: www.everythingisaremix.info/watch-the-series/

Vilka villkor gäller vid offert och mässa?

Villkor vid accepterande av offert, muntlig som skriftlig

Läs Villkor vid offert Rickan webb & foto

Villkor vid mässerbjudande

Erbjudandet gäller vid affär inom två veckor från mässdatum.Villkor vid offert Rickan webb & foto gäller.